top of page

5 „sveiki“ maisto produktai, kurie gali būti ne tokie jau ir sveiki



Pradėjus savo sveikatingumo kelionę kyla klausimas: „Noriu valgyti sveikiau, bet nežinau, nuo ko pradėti.“ Ir tai suprantama – keisti mitybos įpročius gali būti sudėtinga, ypač kai parduotuvėse siūloma tiek daug pasirinkimų. Deja, dalis produktų, reklamuojamų kaip „sveiki“, iš tikrųjų stokoja būtinų maistinių medžiagų arba yra pripildyti nereikalingų priedų.


Kartu su savo komanda paruošėme sąrašą 10 maisto produktų (5 jau atskleidėme anksčiau, 5 aptariame šiame blogo įraše), kurie atrodo sveiki, tačiau gali trukdyti siekti savo sveikatingumo tikslų.


1. Mažai riebalų turintys arba visiškai neriebūs produktai

Vienas pirmųjų žingsnių, kurių daugelis imasi, siekdami pagerinti savo mitybą, yra riebalų mažinimas. Tačiau riebalai suteikia energijos ir padeda organizmui pasisavinti būtinus vitaminus. Problema ne riebaluose, o jų šaltinyje. Daugelyje mažai riebalų turinčių produktų vis dar yra sočiųjų riebalų, kurie skatina uždegimus ir gali padidinti „blogojo“ cholesterolio lygį.

Kaip pakeisti? Rinkitės maisto produktus, kuriuose yra aukštos kokybės riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, graikinius riešutus ar chia sėklas.


2. Produktai be cukraus

Be cukraus pagaminti produktai gali atrodyti kaip puiki alternatyva, tačiau juose dažnai naudojami dirbtiniai saldikliai, kurie gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Nors natūralūs saldikliai, kaip stevija, yra geresnis pasirinkimas, tačiau tokie kaip sukralozė ar aspartamas dažnai gaminami laboratorijose.

Kaip pakeisti?: Užkandžiaukite natūraliai saldžiais produktais, pavyzdžiui, vynuogėmis, datulėmis ar uogomis, kurios ne tik skanios, bet ir suteikia energijos.


3. Pilno grūdo produktai

Nors pilno grūdo maistas dažnai giriamas dėl savo naudos, maisto ženklinimas gali būti klaidinantis. Daug produktų gali būti reklamuojami kaip pilno grūdo, net jei jie nėra tokie 100 proc. Dažnai tai sukelia greitus cukraus lygio svyravimus ir greitą alkio sugrįžimą.

Kaip pakeisti? Rinkitės neperdirbtus pilno grūdo produktus, tokius kaip bolivinė balanda, tortilijas iš maniokų miltų ir pan.


4. Produktai be glitimo

Glitimo neturintys produktai būtini žmonėms su netolerancija, tačiau tai nereiškia, kad jie visuomet yra sveiki. Daugelyje be glitimo produktų vis dar gali būti didelis cukraus ir druskos kiekis.

Kaip pakeisti? Rinkitės natūraliai be glitimo produktus, tokius kaip nesaldinti avižiniai dribsniai ar keptos cukinijų traškučiai.


5. Natūralūs ir ekologiški produktai

„Natūralus“ ar „ekologiškas“ etiketė nebūtinai reiškia, kad produktas yra maistingas. Natūralūs produktai vis dar gali būti stipriai perdirbti, o ekologiškų produktų etiketė nepadaro jų mažiau kaloringų ar sveikesnių.

Kaip pakeisti? Skaitykite ingredientų etiketes ir venkite perdirbtų produktų, rinkitės kuo natūralesnius, neperdirbtus maisto produktus.

 

Pabaigai, būkite atidūs savo pasirinkimams ir atminkite, kad sveikas gyvenimo būdas reikalauja ne tik jūsų dėmesio skaitant produktų etiketes, bet ir saiko valgant!


Comments


bottom of page